ÚJ TARTALMAK

Független versantológia a kortárs irodalom gyöngyszemeivel: "Magasztos ihletés"


A napokban látott napvilágot Beri Róbert szervező munkájának újabb gyümölcse egy verses antológia formájában, Magasztos ihletés címmel. Az összeállításba kizárólag felkéréssel lehetett bekerülni, a kiadvány célja pedig egyértelmű volt: egy kötetbe gyűjteni a kortárs irodalom közelmúltban napvilágot látott verstermésének témába illő, kiemelkedő gyöngyszemeit.

A kötet anyagát Beri Róbert gyűjtötte, a borítóterv és a tördelés Kónya Gábor munkáját dicséri. A borítón látható kép Sivák Enkikő munkája.
A kiadvány kivitelezése egyszerű, de elegáns. A borító megjelenése és hangulata abszolút rátalált a tartalomra, kezünkbe véve és belelapozva a kötetbe tényleg csak egy szó juthat eszünkbe: magasztos – vagyis nemes, tekintélyt parancsoló, ízléses, impozáns, nem hétköznapi, olyasmi, ami túlmutat önmagán. Ahogy a kötet külsejére, formai sajátosságaira, esztétikájára ráolvasztható a magasztos kifejezés, úgy a beltartalom szintén tökéletesen összeegyeztethető az összeállítás címének második felével, vagyis az ihletés kifejezéssel és az ihletettség állapotával. Ugyanis a kötetben szereplő versek valóban megihletik az Olvasót. Ez nem jelent mást, minthogy az egyes írásművek és az összeállítás egésze rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy hozzásegíthet bennünket fontos életkérdések az átlagosnál mélyebb szintű elemzéséhez, tisztázásához. Az összeállítás általában véve egységes hangulatú, noha a benne szereplő versek minden esetben különfélék és az eredetiség hatását reflektálják. Az írásművek külön-külön és egymás után, folyamatosan olvasva is megállják a helyüket. Nem olvashatunk itt hivalkodó, fennkölt, de parttalan filozofálgatást, vagy giccses, elcsépelt, hatásvadász szóvirágokat sem. A versek egyszerűek, letisztultak, témájuk és kifejezésmódjuk alapján éppen annyit nyújtanak, amennyit a verseknek nyújtaniuk kell: érzékeltetnek, kiszélesítik látóterünket, érzékelésünk határait. Villanások ezek, bepillantások a lélek világába. Olyan finom rezgések, melyek a gondolkodás és világmegélés hétköznapi szintjén túlmutatnak, azon átemelnek, mégis még értelmezhetőek és érezhetőek itt és most. Emberi kapcsolatok pillanatképei, a transzcendenssel összefüggésbe hozható megérzések és ráérzések, lélekbe ivódott életképek lenyomatai, általános korrajz elevenednek meg a Magasztos ihletés oldalain.
A kötetben 68 szerző szerepel egy-egy verssel, sorban, névsor szerint, egymás után. A kivitelezés rendkívül egyszerű. A kiadvány előszót, utószót vagy más egyéb tartalmi elemet az írásműveken és a szépen kivitelezett tartalomjegyzéken kívül nem tartalmaz (leszámítva a kötet hátlapján olvasható kedvcsinálót, Kónya Gábor rövid, de magvas, elegáns gondolatait a versről, a verselésről és az adott kötetről), azt sugallva, hogy itt most tényleg az írásműveken van a hangsúly, illetve, hogy a tartalom büszkén vállalható önmagában is.
Véleményem, meglátásom szerint az önmagában is dicséretre méltó és hiánypótló megoldás, hogy a kötet alapvetően független. Jelenti ez azt, hogy életre hívása, a kötetbe kerülő munkák gyűjtése nem köthető szorosan egyik irodalmi társasághoz, szerveződéshez sem, noha létrejöttét a kötet tanúbizonysága szerint az Éden Művészeti Hálózathoz kapcsolódó megmozdulásnak tekinthetjük. Ez azt a szándékot engedi feltételezni, hogy egy érdekektől és ideológiai meghatározottságtól mentes kiadvány született, mely jutalmul szolgálhat a szereplést kiérdemlő szerzők és az olvasók számára egyaránt.
A kilenc hónapon át készülő Magasztos ihletés összességében egy igényes, vonzó, a költészethez méltó összeállítás. Maradandóvá szép összhangban lévő formai és tartalmi sajátosságai emelik. Nem láttatni akar, hanem láttat, nem kérkedik, hanem kifejez, üzenetében aktuális, mégis az időkorlátokat átívelő anyag. Ezeknél fogva az utóbbi idők egyik legőszintébbnek és legimpozánsabbnak ható verseskötete. 


Szinay Balázs


A kötetben az alábbi szerzők szerepelnek*: 

Arculat – Sánta Zsolt
Ábrahám István
Árvai Emil
Bakos Erika
Balázs László
Benyó Gergely
Beri Róbert
Békési Anna
Bíbor Kata
Budai Zolka
Cseh Györgyi
Cseri János
Csécsei János
Csillag Tamás
Csintalan Ila
Csollányi Péter
Csontos Márta
Csontos Sándor
Dezső Márton
Dobos József
Dóka György
Farkas Éva
Fittné Szilvássy Ildikó
Forró Hajnalka
Garai László
Grigo Zoltán
Guzsik József
Hell István
Juhász Magda
Kárpáti Tibor
Kiss Ildikó
Korponai Szilvia
Koszpek Péter
Kontrecz Milán
Kozma Ágnes
Kozma László /1917-2004/
Landorhegyi Zoltán
László István - designo
Maryam
Márkus Rita
Molnár József
Nagy Szabolcs Dr.
Nagy Zoltán Ferenc
Nardai Alexandra Krisztina
Nemojano
Pál Gabriella
Pesti Orsolya
Pete László Miklós
Pető László
Póka László
P. Tóth Irén
Purzsás Attila
Radics István
Rimanóczy Ildikó
Séd Imre
Szabó Aida
Szabó László Dénes
Szarka Lajos
Szecsődy Kristóf
Szinay Balázs
Szoby Zsolt
Tumpeck György
Ujvári Lajos
Varga Nóra
Vaskó Ági
Zsefy Zsanett
Zsomcike Fruzsina


*A kötetben az Édentől Északra Csoport 14 szerzője is helyet kapott. 




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes