ÚJ TARTALMAK

Horváth János - Az erőszak természetrajza



Az erőszak korábban, csak hivalkodott, megpróbált kitűnni agresszivitásával, szűnni nem akaró elégedetlenségével, de többé-kevésbé meghúzta magát egy-egy helyi konfliktus keretei között maradva. Már-már elszenderedett, - persze, csak úgy félálomban, tettre készen -, amikor elégedetlenségüknek hangot adó, és bizonyos körökben mérvadó, pártos honfiak ismét felrázták, hogy rászabadítsák elleneikre, nem gondolva arra, hogy maguk is áldozatai lehetnek. Búvópatakként kúszott be a közéletbe, az iskolák padjai közé, a médián keresztül békés polgárok otthonaiba, durva reklámok alakját öltve, szószékekről szólt, helyes döntésre intve, ha itt az idő. Hogy mitől bátorodott fel, csak sejthető.

  Eleinte, megelégedett az írott sajtó lapjaival, és egyes orgánumainak ordenáré hangvételével. De az utóbbi két évtized tapasztalatain megedződött polgárok jócskán megnövekedett ingerküszöbét nem érte el. Fenyegetett feketébe burkolózva, dübörgő lépteit hallatva, de nem vették komolyan. Voltak, akiket megfélemlített, és menekülésre késztetett. Ők már átélték az űzetés minden borzalmát, de elhaló hangjuk nem ért el messzire. Még a Sándor-palotáig sem jutott el. Nem talált méltó ellenfélre. Nem tudta visszavonulásra késztetni egy Magyar Demokratikus Charta nevű – valljuk meg, néha kissé naiv artikulációjú – szervezet sem. Sőt, még inkább felbátorodott a megosztók együttérzésén, a politikai ellenfeleiket a gonosztól valónak tekintők népes táborának hívó szavára.
 Nem késlekedett a világgazdaság válságának kirobbanásakor sem. Azonnal az árfolyamok féktelen emelkedésével válaszolt, bizonyítva, van keresnivalója a szakértelmet és nagy felkészültséget igénylő pénzügyi világban is. De azonnal visszavonult, amikor a bankárok jövedelmét kezdték firtatni, nélkülöző tömegek. Csak csendes elégedetlenségre tellett neki, nem volt kihívás számára a korrupció, a mindenkori kormányok dogmatikus, ostoba szociálpolitikája sem, egyetlen lelkes reformert, de még egy nyugdíjast sem sikerült az utcára csalogatnia.
 Az erőszak minden formája csődöt mond, ha liberálisokba ütközik. Bosszankodik is ezért éppen eleget. Kárpótlásul székházakat gyújtogat, rendőrkordont bont, vagy cigányokat öl, ahogy éppen kedve szottyan.




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes