ÚJ TARTALMAK

Brátán Erzsébet - Amit birtokolsz...



„Amit birtokolsz, az birtokba vesz…”

Nagy igazság…

Gondolj bele, mi az, amit gyűjtögetsz, amitől képtelen lennél megválni?
Sokan órákig képesek sorolni a dolgokat, amelyeket tíz-húsz-harminc-negyven, vagy több év alatt felgyűjtöttek.
A férfiak a matchboxoktól kezdve a régi motorkerékpárokig, bicikliig, sőt, egészen elképesztő kacatokig képesek minden tárgyból eszméletlen mennyiséget felhalmozni.
A nők a parfümös üvegektől kezdve egész könyvtárakig mindenhez fűznek valamilyen kedves emléket, de a ruháiktól és a cipőiktől, valamint a táskáktól, sálaktól is nehezen válnának meg.

Azt tapasztaltam, minél tovább haladunk az időben, annál több kacatot halmozunk fel magunk körül, annál nehezebb megválnunk tőlük. Ezzel együtt egyre vaskalaposabbá válunk. Egyre több olyan megrögzött szokást, vagy rigolyát veszünk fel, melyek gúzsba kötnek, s miattuk képtelenek vagyunk változtatni. Falakat építünk saját magunk köré, pedig senki sem kényszerít rá.

Tegyük fel, ha hirtelen költöznöd kellene, mihez kezdenél?
Meg tudnál szabadulni a hozzád tartozó tárgyaktól?
Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, ha csak egy kistáska állna rendelkezésedre?

Olybá tűnik, szerencsés az, akinek nincs semmije, mert fogja magát és egy táskával odébbáll, nem kell választania. Igazi szabad lélek… pláne, ha van valamije és minden gond nélkül vállvonogatva hátra tudja hagyni azt, nem ragaszkodik a múlthoz. A jelenben él. Most ez van. Pont…

Bölcs ember hazája az egész világ. Bárhol otthon érzi magát, nem kötődik semmihez és senkihez, főleg nem különböző tárgyakhoz.
Bölcs ember a jelenben él…


Brátán Erzsébet




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes