ÚJ TARTALMAK

Dobó Georgina - Csodabogár



Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kiscipő, úgy hívták, hogy Csodabogár. Ez a lábbeli arról volt híres, hogy aki a lábára húzta, annak minden álma, kívánsága, gondolata teljesült.
Harcoltak is Érte rengetegen. Hetedhét országon innen és túl, előfordult, hogy háborúk robbantak ki e parányinál picit nagyobb csodáért. A piciny cipőcske a legpuhább bőrből készült, ami csak a világon létezik, így idomulni tudott bárkinek a lába méretéhez. Férfiéhoz és nőéhez, kislányéhoz és fiúcskáéhoz, királynééhoz és szegény származású emberéhez is egyaránt.
Egyszer sikerült meglógnia Csodabogárnak. Hosszú ideig nem találta senki. Csak a róla szóló legendák szálldostak a messzeségekbe.
Elhatározta hát egyszer Eperfa várának királya, hogy a legenda nyomába ered, erre szenteli életét. Szerette volna felvirágoztatni királyságát, egyetlen gyermekének megfelelő társat találni. Régóta élt egyedül, feleségét korán elvesztette. Nem szeretett volna újra megnősülni, Birodalmáért és gyermekéért élt és halt.
Eleinte a hadserege kereste a cipőt, hiába. Aztán a lakók indultak útnak, hogy megtalálják Őt. Még a Jó Tündérnek sem sikerült a nyomára bukkannia.
Szomorúság és gyász borult a király országára. Boldogtalan volt, hogy nem adhatja meg szeretteinek, amit szeretne. Mindennapi kenyerét a népnek, Lányának hű társat, boldog szeretőt.
Egyik reggel lánya, Elena furcsát álmodott. Felébredvén nem hitt a szemének. Lábán egy rózsaszín topánnal ébredt. Szaladt Édesapjához, Eperfa uralkodójához, mi lehet ez a furcsa szerzemény. A lány nem hitt ugyan is a mesében, nem érdekelte apja eme furcsa elmélete Csodabogárról.
Ilyen gyönyörű cipőt még nem látott az Udvar. Egyik pillanatban rózsaszín volt, a másikban kékes. Mikor milyen ruhát húzott hozzá a királylány. Édesapja nem foglalkozott hóbortos lányával, aki azt képzelte, a lábára csöppen egy ilyen csodasurranó.
Apa és lánya közti csendet a szomszéd hercegség ifjú örökösének hívása zavarta meg, aki bebocsáttatást kért lánykérés céljából. A királynak könnyek szöktek a szemébe. Szasa volt a környék leggazdagabb hercege, így minden problémája megoldódott. Elhatározták azonban, hogy a cipőről nem beszélnek senkinek, a két családon belül örökítik, nehogy ismét rossz kezekbe kerüljön.
Hatalmas lakodalmat tartottak, apraja nagyja táncolt a vigasságban. A házasságot hamarosan gyermekáldás követte.
Így teljesítette Csodabogár az agg király minden kívánságát.




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes